Ryggsäck för vandring i Österrike och Alperna

Ryggsäck vid vandring i Zillerdalen. © Austria Travel - Rusner Ryggsäck behövs vid vandring i Alperna. Som här i Zillerdalen. © Austria Travel - Rusner
Ryggsäck behövs vid vandring i Alperna. Som här i Zillerdalen. © Austria Travel – Rusner

Ska du vandra i Alperna och behöver en vandringsryggsäck? Då finns det mycket att tänka på.

Vi har testat ganska många vandringsryggsäckar, både för dagsturer och för långvandring upp till två veckor.

Förhoppningsvis får du hjälp av våra tips att hitta den ryggsäck för vandring som bäst passar dig.

Men innan vi fördjupar oss i frågan vill vi avslöja en möjlighet som kan spara härliga pengar åt dig.

The Austria Travel ”cheap-and-dirty-way” att slippa köpa en ny ryggsäck

För enkla dagsturer i Alperna kan man ibland klara sig med vilken ryggsäck som helst.

Den reklamryggsäck som du en gång fick i julklapp av din arbetsgivare kan funka alldeles utmärkt för dagsturer i Alperna.

Det kan vara värt att pröva gratis-säcken. I synnerhet om det är en engångsvandring eller om du vill testa om vandring i Alperna är något för dig.

Vandring Dachstein Manfred Rusner
På vandring vid Dachstein år 2006 med ryggsäck från 70-talet. För stor, för tung, för sliten. © Austria Travel – Rusner

Du tror oss inte och har invändningar?

Den sitter dåligt

Javisst, men antagligen bär du bara några kilon i ryggsäcken och då behöver inte ryggsäcken sitta perfekt. Du kanske till och med kan ha säcken över ena axeln. Med den ringa vikten känner du inte ens av att ryggsäcken sitter dåligt.

Är du osäker: Fyll säcken med lämpliga prylar, gå en runda och testa.

Den har inget regnskydd

Än sen då. Stoppa dina prylar i plastpåsar och lägg påsarna i säcken. Låt sedan ryggsäcken blir hur blöt den vill. Dina prylar håller sig ju torra. Och ryggsäcken torkar till nästa dag som förhoppningsvis bjuder på bättre väder.

Den har inga häftiga funktioner

Så klart inte. Men kom ihåg att du sparar pengar på att inte köpa en ny ryggsäck.

Du kanske först ska köpa bra vandringskängor? Kängor är viktigare än ryggsäcken, tro oss.

Den är ful

OK. Det argumentet biter. Man kan inte se ut hur som helst på social media.

Antingen ser du till att ingen någonsin någonstans får se din fula säck – eller så köper du faktiskt en cool ny ryggsäck.

Var bara medveten om att även ryggsäckar följer modetrender. Den läckra färgen på den nya ryggsäcken är kanske helt ute om två år. Vad gör väl det? Då köper du bara en ny… 😉

Men jag VILL ha en ny ryggsäck!

Så bra! Köp då en bra ryggsäck som du kan ha glädje av under många år.

Somliga vandrar "retro-style" med gamla ryggsäckar © Austria Travel - Rusner Somliga vandrar "retro-style" med gamla ryggsäckar © Austria Travel - Rusner
Somliga vandrar “retro-style” med gamla ryggsäckar © Austria Travel – Rusner

Att tänka på när du köper en ryggsäck för vandring

1. Vi vill inte ständigt ta av ryggsäcken

Orsaken är att det med tiden blir jobbigt att ta av och ta på sig ryggsäcken för det minsta lilla man vill göra:

 • Hantera mobilen
 • Hantera kameran (om du fortfarande har en sådan)
 • Dricka något
 • Äta lite godis
 • Ta fram solglasögon, solkräm, handskar, keps och andra prylar
 • Fästa respektive ta loss stavarna från ryggsäcken

Ryggsäcken bör ha smarta funktioner som tillåter allt detta. Exempelvis fack för vätskesystem, små fickor på bältet där du kan ha godis, mobil, m.m. och helst en smart fästanordning för dina stavar.

Ju färre gånger du behöver ta av dig säcken desto bekvämare blir din vandring.

Ibland kan det vara bra att inte ha allt i ryggsäcken. Du kan ha prylar i dina byxor (eller skjorta eller jacka) också, eller fästa dem i bältet.

Själv tar jag mycket kort och filmar med en vanlig mindre kamera. Den har jag i ett fodral som är fäst i livremmen. Faktiskt bättre än att ha den i säcken. Nu kan jag ta av mig säcken och ändå ha kameran med mig.

Med tiden lär man sig hur och var man vill ha sina prylar för att vandringen ska bli så bekväm och praktisk som möjligt.

2. Vi har ingen gigantisk ryggsäck

Vandring i Alperna innebär att man ibland eller ofta går många höjdmeter både upp och ner. Därför vill vi ha en så lätt packning som möjligt. Detta är möjligt eftersom vi övernattar i Hüttor eller i hotell eller Gasthof. Då behöver vi inte ha med oss övernattnings- och matlagningsprylar. Ofta finns även möjligheten att luncha på något trevligt ställe. Då slipper man bära lunchfikat.

3. Vi bär bara på det viktigaste

Vi tänker inte bära:

 • Matlagningsprylar och mat
 • Tält, sovsäck och liggunderlag
 • Termos och fika
 • Mycket kläder

Går vi en endagarsvandring så har vi ibland med en liten termos. Det är mysigt med en kaffepaus med härlig utsikt. På flerdagarsvandring med många höjdmeter lämnar vi termosen hemma. Den blir helt enkelt för tung. Vi pröjsar hellre en god kopp kaffe på en Hütte.

Hur mycket kläder?

För en stugtur på en vecka har vi två, max tre ombyten. Det gäller underkläder, strumpor, t-shirts/vandringskjortor. Det är inte så härligt att ta på sig kläder som man svettat ner dagen innan.

Men det är ännu värre att släpa med sig ett ombyte för varje vandringsdag. På längre vandringar tar vi med en tub tvättmedel för att kunna tvätta våra vandringskläder. Tuben räcker länge och för många vandrare.

Manfred kämpar med en ko. Foto: Karina Larsson
Artikelförfattaren (=Manfred) kämpar med en ko. Observera regnskyddet och slangen från vätskesystemet. Fotot är från en endagarsvandring men ryggan är för flerdagarsvandring då vi skulle ut på en långtur senare. Du ser att vikten är låg och att jag inte har stavar med mig. Foto: Karina Larsson

4. Vi vill ha en allround-ryggsäck

Vi pratar här om vandringsryggsäck med allroundfunktion, alltså inte en klätterryggsäck eller något annat.

Som du säkert är medveten om så ökar antalet specialprodukter på nära nog alla områden. Det gäller även ryggsäckar. Numera finns det nu en uppsjö av olika ryggsäckar för alla tänkbara insatsområden.

Med detta sagt så kan ryggsäcken även användas för andra aktiviteter. Jag har fyra ryggsäckar, varav en enkel julklappsryggsäck från 2004, men bara en som jag använder för mer krävande dagsturer och en annan för flerdagarsturer. Båda är inköpta 2008 och funkar fortfarande riktigt bra.

Min endagarssäck använder jag även för enklare klättring och för turer på cykel och mountainbike.

5. Vi vill ha viktiga funktioner

Ordningsföljd på funktionerna är efter våra personliga prioriteringar. Det som är viktigast för oss kommer först. Du kanske inte hittar en säck som kan allt och då vill du köpa en ryggsäck som åtminstone uppfyller dina viktigaste krav. Själva skulle vi dock aldrig köpa en ryggsäck som inte uppfyller alla nedan uppräknade förutsättningar.

Dam och herr-modell

Se till att du köper en genus-korrekt ryggsäck! Det är skillnad på ryggsäckar för kvinnor och för män.

När vi frågat kvinnor om skillnaden så svarar de att en ryggsäck anpassad för kvinnor har betydligt bättre passform. I denna funktionen ligger givetvis kravet att ryggsäcken ska passa din rygg och kropp.

Vätskefack

Visst är det bra med ett ytterfack där du har plats för en flaska. Men säcken ska också ha plats för vätskesystem.

Det finns några olika modeller och kolla upp att du gillar typen av vätskesystem innan du köper säcken. Vi har goda erfarenheter av både Osprey och Camelbak.

Ibland ingår vätskesystemet när du köper ryggsäcken. Då kan det bli riktigt prisvärt!

Regnskydd

Det är oerhört smidigt med ett regnskydd som är anpassat just för din ryggsäck. Det är en lösning som överträffar allt annat. Oftast finns det även en smart ficka på ryggsäcken där regnskyddet förvaras. Förhoppningsvis hela vandringen!

Fäste för stavar

Vi är särskilt förtjusta i Ospreys fäste för stavar som de har på några av sina säckar. Du kan fästa och ta loss dina stavar på ryggsäcken utan att behöva ta av den då du fäster dem under vänsterarmen. Hur bra och enkelt som helst.

Andra bra ryggsäckar ger möjlighet att fästa stavar på själva säcken.

Observera att du behöver teleskop-stavar för att det ska vara meningsfullt att fästa stavar på ryggsäcken, oavsett vilken modell och vilket märke du väljer.

Här får du tips för vandring med stavar.

Är dina stavar riktigt små kanske du till och med får plats med dem i själva säcken. Smart tycker vissa, bökigt tycker vi.

Låg vikt

Ju fler vandringar vi lägger bakom oss, desto färre prylar och kläder tar vi med oss – allt för att reducera vikten. När vi köper nytt köper vi lätta saker.

Vandringen blir extremt trevligare ju lägre vikt din ryggsäck har. Tänk på att Alperna är kända för att vara kuperade!

Att betvinga 1.000 höjdmeter med en tung ryggsäck är en plåga.

Tänk på att det är meningslöst att ha en lätt ryggsäck om du packar den med många onödiga saker eller exempelvis ett tungt regnställ.

Om du satsar på lätta prylar ska du vara konsekvent så att låg vikt är en prioritet oavsett vad du köper.

Bärhandtag

Det låter kanske onödigt att ryggsäcken ska ha ett bärhandtag.

Men det är ibland mycket praktiskt att lyfta säcken i det eller hänga upp den på en krok i en Hütte, i ditt rum eller på ett tåg.

vandring mellan Garmisch och Bregenz © Austria Travel - Rusner
14-dagars vandring från Garmisch till Bregenz. Allt får plats i Christians ryggsäck! © Austria Travel – Rusner

Bra att veta inför köp av ryggsäck

 • Samma typ av säck finns ofta i olika storlekar och färger.
 • På nätet finns ett ofantligt utbud av outdoor-produkter som en lokal butik inte kan mäta sig med. Vill du gynna din lokala butik så handla där. Har de inte din drömsäck så fråga om de kan beställa den hos leverantören.

Observera att våra förslag varken är objektiva eller baserade på omfattande tester. Det är enbart målet och förutsättningarna ovan och våra personliga preferenser som har styrt. Vi har siktat in oss på märken som vi har goda erfarenheter av.

Som när regnskyddet till vår Osprey-säck försvann.

Vi mailade Ospreys kundtjänst och några dagar senare kom ett sprillans nytt regnskydd med posten.

Alldeles gratis! Wir lieben Osprey!

Ett år senare hittade vi regnskyddet längst bak i en garderob med andra prylar… men det är en annan historia.

Vad tycker du?

Håller du med om hur vi tänker och prioriterar inför köpet av en passande vandringsryggsäck?

Har du andra erfarenheter? Eller har du kanske frågor till oss?

Hör av dig!

Inga kommentarer

Vandra vid Zell am See

Rundvandring på egen hand vid vackra Zell am See. Välj mellan gemytlig dalvandring eller anspråksfull bergvandring.

Vandra till Hallstatt

Vandra på egen hand till världsberömda Hallstatt. Mysig och enkel vandring för alla. Härlig utsikt över bergen.

Vandra runt Dachstein 7N

Upplägget med de läckraste etapperna: Alla tuffa högalpina sträckor, fäbodarna och vandringen till Hallstatt.

Vandra vid Bad Gastein

Härlig utsikt från gröna ängar! Du vandrar mellan fäbodar i Gasteinerdalen och smakar på deras gästfrihet och läckerheter.