• Tauern Radweg - Alpe Adria Cycle Trail Salzburg Grado
 • Salzburg night
 • Cykling Salzburg Kapitelplatz
 • Bad Gastein vattenfall cykling till Grado
 • Cykling Alpe Adria Radweg Salzburg Grado
 • Cykelfärja Drau
 • Badsjö Kärnten
 • Finkenstein Salzburg-Grado
 • Cykling Salzburg Grado Tarvisio Alpe Adria Cycle Trail
 • Cykling Val Canale Salzburg-Grado
 • Venzone Salzburg Grado
 • Udine piazza
 • Cykling Grado Palmanova piazza
 • Aquileia Dom
 • Grado GIT
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Klicka en ruta nedan för Resfakta, Pris, m.m.

Översikt

Översikt

Cykling från Salzburg till Grado på Alpe Adria Cykle Trail

På din cykeltur till Adriatiska Havet möter du genast berömda städer. Salzburg, välkänd och vacker stad, värd ett besök i sig och Bad Gastein, Alpernas Monte Carlo, adelns kurort runt förra sekelskiftet som fått nytt liv.

Målet är Grado, fiskeby under antiken, numera ett semestermål, mest besökt för sina kilometerlånga vita stränder.

Cykelresan fullkomligt vimlar av spännande sevärdheter:

 • Vattenspelen i slottet Hellbrunn utanför Salzburg
 • Millstättersjön med vackra villor
 • Bedårande lilla staden Gemona del Friuli
 • Stjärnformade fästningsstaden Palmanova
 • Antika och välbevarade staden Aquileia
 • Och mycket, mycket mer

Cyklingen startat i klassisk alpmiljö med berg, dalar och vattenfall, söker sig förbi Kärntens sommarvarma badsjöar och vänder söderut över de Juliska Alperna ner till vingårdarna och Adriatiska Havet.

Alpe Adria Cycle Trail

Cykelleden har snabbt blivit omtyckt bland cyklister för sin omväxlande natur med fascinerande sevärdheter. 

Med start i vackra Salzburg och mål i soliga Grado korsar den Alperna och passerar fina orter som Bad Gastein, Villach, Tarvisio, Venzone, Udine och Aquileia.

Logo Alpe Adria Radweg

Alpe Adria Radweg följer cykelleder som Tauern Radweg, Drau Radweg, gamla järnvägsspår och den antika leden Via Julia Augusta.

Se en fin film om turen på elcykel och sevärdheterna under turen. Visserligen med utvikningar och på tyska men vyerna förstår du säkert... 🙂 Turen med cyklar och utrustning organiserades av vår partner i regionen!

 

Läs om Austria Travels cykelresor.

Program

Dagsprogram

DAG 1: Resa på egen hand till Salzburg

Ankomst till ditt boende. Du får road book och annat som ingår i resan.

Kommer du tidigt har du möjlighet att se dig om i staden. Se under fliken Övrigt för sevärdheter i Salzburg.

Boka gärna extranätter i Salzburg före resan.

Övernattning i Salzburg. Exempelboende: FourSide Hotel Salzburg.

DAG 2: Salzburg – St. Johann i Pongau

Idag lämnar du staden Salzburg längs floden Salzach med fästningen Hohensalzburg på din högra sida. Redan från start ser du Alperna framför dig. Snart kommer du till slottet Hellbrunn och dess stora slottspark som tidigare var Salzburgbiskoparnas residens. Slottet Hellbrunn av Santino Solari har vatten som skojfriskt tema. Gå en guidad tur om du vågar bli lite blöt! 🙂 Fiskar finns också, så klart.

Längs cykelleden Tauern Radweg kommer du till den keltiska orten Hallein. Gå en tur i den nedlagda saltgruvan med superlång rutschkana i trä. Du passerar vattenfallet i Golling och cyklar uppför in i ravinen Pass Lueg. När dalen blir bredare ser du snart fästningen Hohenwerfen i Werfen framför dig. Här spelades filmen Örnnästet in men idag lockar utsikten och rovfågelvisning.

Målet är St. Johann i Pongau. Om du undrar: Ja, det finns flera St. Johann i Österrike. Vi känner till tre orter med det namnet!

Övernattning i St. Johann. Exempelboende: Hotel Stöcklwirt. Alternativt kan övernattning ske i Bischofshofen.

65 km

DAG 3: St. Johann – Bad Gastein

Nu går det uppför till Bad Gastein! Väl inne i dalen cyklar du bekvämt inåt Gasteinerdalen omgiven av topparna på Hohe Tauern, Österrikes största bergskedja med landets högsta berg Grossglockner. Du följer vattendraget Gasteiner Ache in i den soligaste och bredaste delen av dalen förbi orterna Dorfgastein och Bad Hofgastein .

Brant uppför (puh!) till den berömda kurorten Bad Gastein, förut kallat Alpernas Monte Carlo. Här samlades Europas innefolk i slutet av 1800-talet för kur och samvaro. Fortfarande står stora hotell tomma från den tiden. Nuförtiden kommer svenskar i mängd för att vandra och åka skidor. Beundra vattenfallet med 47-gradigt vatten från elva källor.

Övernattning i Bad Gastein.

55 km

DAG 4: Bad Gastein – Villach

Du svänger in en sidodal till Böcksteins järnvägsstation och tar tåget under Alperna (ingår). Bekvämt, eller hur? På andra sidan kommer du ut i Mallnitz varifrån du cyklar ner i Mölldalen.

Som en skön avkoppling går det nästan bara nerför idag. Du rullar längs floden Möll, en av Österrikes renaste floder (sådan statistik finns) på cykelleden kallad Glockner Radweg. Den övergår senare till Drau Radweg och du cyklar delvis på en tidigare banvall. Längs leden ligger Mühlbach med Barbarossa-ravinen. Här ska kejsar Barbarossa (Friedrich I) gjort paus på hemvägen från ett korståg. I Spittal an der Drau kan du se renässansslottet Porcia från 1600-talet.

Du passerar Millstatt och sjön Millstätter See med sina sekelskiftesvillor. Staden fick sitt namn mille statue, efter de 1.000 avgudabilder som den lokala härskaren Domitianus lät slänga i sjön efter sin omvändelse till kristendomen. Sägs det.

Ett spännande delmål är färjan Lansach – Feffernitz som sommartid förbinder kommunerna Weissenstein och Paternion. Miljövänligt! Strömningen är enda energin som krävs.

Är det varmt? Ta ett dopp på lämplig badplats.

Du övernattar i Villach, största staden sedan Salzburg. Släntra i centrum och känna av atmosfären. Visst märker du att du kommit längre söderut?

Övernattning i Villach. Exempelboende: Hotel Goldenes Lamm.

79 km + tågresa

DAG 5: Villach – Moggio Udinese

Du lämnar Villach bakom dig och följer floden Gail motströms med siktet inställt på Italien. Över krönet kommer du till Val Canale, kanaldalen, i gränsområdet Italien-Österrike-Slovenien där österrikare, slovener, friulaner och italienare samsats i hundratals år. Den mångkulturella staden Tarvisio bjuder på en smarrig mix av friulanska, slovenska och österrikiska maträtter.

Vidare nerför Val Canale beundrar du skönheten i de friulanska Alperna med orörd natur och gröna skogar. Du följer en nedlagd banvall längs genom 22 tunnlar där spektakulär utsikt bjuds under hela sträckan. Är detta avsnitt det vackraste på hela turen? Och gör som alla andra: Ta en matpaus i den nedlagda järnvägsstationen i Chiusaforte.

Venzone ser ut som en medeltida by men förstördes fullständigt efter två jordbävningar 1976. Byn rekonstruerades som en noggrann kopia med material från de förstörda husen och är nu ett nationellt minnesmärke.

Släntra genom de vackra gränder och prova ortens egenproducerade glass med hembakad glasstrut. Eller så kan du beskåda berömda mumier i mumiemuseet. En tid var mumierna tydligen så populära att utvalda exemplar fick åka på turné till Wien och Paris.

Om du vill förkorta din rutt, ta tåget en bit till Ugovizza (ingår ej).

Övernattning i Moggio Udinese, Tolmezzo eller Venzone. Exempelboende: Alma Living Hotel.

85-90 km eller 40-60 km med tåg

DAG 6: Moggio Udinese – Udine

Annorlunda frukost idag: Mindre skinka och ost, mer croissant och cappucino! Också cyklingen blir annorlunda, planare och med känsla av Medelhavet.

Den lilla staden Gemona del Friuli, vid foten av de juliska Alperna, får du inte missa. Den sägs vara en pärla av skönhet med historisk stadskärna och den majestätiska katedralen Santa Maria Assunta.

Cyklingen går nu i vinets tecken där kullarna pryds av vackra vingårdar som bjuder in till lite vinprovning..

Äntligen når du staden Udine, med tydliga influenser från Venedig. Ta en kvällspromenad genom stadens vackra gamla stad med Norditaliens vackraste piazza och njut av ett gott glas vin medan du beskådar gatuvimlet.

Övernattning i Udine. Exempelboende: Hotel Astoria.

55 km

DAG 7: Udine – Grado

Varm Sciroccobris följer dig på små vägar genom Friaul, där den bästa Grappan framställs. Medan du cyklar på antika Via Julia Augusta passerar du småstäderna Palmanova, Strassoldo och utgrävningar från romartiden i Aquileia.

Palmanova är en fästningsstad från 1500-talet och på UNESCOs världsarvslista. Den är byggd helt symmetriskt i stjärnform. Från varje port genom muren är det lika långt till det sexkantiga torget i centrum. Stjärnformen ser du när du är ovanför staden… 😉

Missa inte karstkällorna i Strassoldo som bjuder på medeltida mysiga gränder och hus. Du ser allt fler romerska ruiner men även välbevarade byggnader, särskilt i den antika staden Aquileia.

De sista 10 kilometrarna cyklar du genom vasslandskap och vattenkanaler och på en fem kilometer lång raksträcka anländer du till Grado. Välkänd historisk fiskeby vid lagunen och nu en av de populäraste italienska badorterna vid Adriatiska havet.

Övernattning i Grado. Exempelboende: Hotel Diana

55 km

DAG 8: Extranatt eller avresa på egen hand

Vi rekommenderar en extranatt i Grado. Unna dig några fina dagar på stranden!

 

Resfakta

Resfakta

8 dagar – 7 nätter:

Reseperiod: 27.04. – 05.09.2024 (sista ankomstdag).

Ankomstdag: Onsdag – lördag.

10 dagar – 9 nätter:

Reseperiod: 01.05. – 02.10.2024 (sista ankomstdag).

Ankomstdag: Onsdag.

Vid 5 eller fler resenärer är även andra ankomstdagar möjliga.

Följande ingår i cykelresan från Salzburg till Grado:

 • 7 eller 9 övernattningar
 • 7 eller 9 frukostbuffé
 • Biljett för tåg i tunneln Böckstein-Mallnitz, inkl cykel
 • Informationsfilm inför din resa
 • Karta, road book och informationsmaterial (på engelska) - per rum
 • App för navigation
 • Bagagetransport
 • Lokal servicetelefon tillgänglig alla dagar

Austria Travels service ingår:

 • Tips inför din resa
 • Tips om cykling
 • Tips om orientering
 • GPX-tracks för GPS-navigation
 • Tips om användning av GPX-tracks för GPS
 • Austria Travels servicetelefon tillgänglig 24/7

Reseinformation inklusive tips och GPX-tracks får du efter att slutbetalning skett men senast 14 dagar före ankomstdagen.

Tillval:

 • Hyra av cykel och utrustning
 • Extranätter
 • Transfer Grado – Salzburg

Boende

Boende på Gasthof och hotell
Boendet är på trevliga familjeägda 3- och 4-stjärniga hotell och Gasthof (=värdshus). Du bor i rum med dusch/bad och WC, oftast med balkong.

Bagagetransport ingår
Ditt bagage transporteras till nästa boende. Ta bara med det du behöver för dagens etapp.

Lägg till extra dagar
Vill du stanna längre? Inget problem: Lägg till en eller flera extra nätter på valfri ort.

Måltider

Middag
Det finns gott om restauranger. Du kan äta middag på hotellet eller i restauranger på orten där du övernattar.

Cyklingen

Cyklingen går mestadels på asfalterade cykelleder och sidogator, ibland på grusväg. Någon gång på vägar med mer trafik.

Cykelturen är enkel till medelsvår. Uppförsbackar finns men också många plana avsnitt, i synnerhet mot slutet av turen.

Du tar tåg genom tunneln mellan Gasteinerdalen och Mölltal (ingår). Du kan också med tåg korta ner etappen mellan Villach och Venzone (ingår inte).

Turen har en längd på ungefär 355-405 km, beroende på hur mycket du vill cykla.

I programmet för resan anges etapperna för 8 dagar – 7 nätter.

Nedan följer etapperna för 10 dagar – 9 nätter. Etapperna i Österrike är då både kortare och lättare. Dessutom får du mer tid för egna infall.

Dag 1: Resa på egen hand till Salzburg
Dag 2: Salzburg – Golling (35 km)
Dag 3: Golling – St. Johann i Pongau (35 km)
Dag 4: St. Johann – Bad Gastein (55 km)
Dag 5: Bad Gastein – Spittal an der Drau (40 km + tåg)
Dag 6: Spittal an der Drau – Villach (35 km)
Dag 7: Villach – Moggio Udinese (85-90 km eller 40-60 km + tåg)
Dag 8: Moggio Udinese – Udine (58 km)
Dag 9: Udine – Grado (55 km)
Dag 10: Extranatt eller avresa på egen hand

För dig med medelgod kondition
Passar för vuxna i alla åldrar och familjer med större barn förutsatt personlig förmåga och kondition.

Turen kan genomföras i alla väder

Ont i knät? Inte lust?
Du kan ta kollektivtrafik eller taxi en bit av sträckan.

Utrustning

Rekommenderad utrustning
Du behöver kläder och utrustning passande för cykling. Du behöver skydd mot sol, värme, regn, vind och kyla. Det betyder till exempel solglasögon, regnkläder, varm tröja och liknande.

Hyr cykel och utrustning
Du kan även hyra el-cykel för att spara kraft och njuta av vyerna.

Läs mer om att hyra cykel och utrustning.

Övrigt

Lämplig för äldre barn
Turen är lämplig för barn över cirka 13 år med passande förmåga och inställning.

Karta

Salzburg-Grado cykelresa karta

Pris

Pris

Säsong A 27.04. – 10.05., 28.09. – 05.10.2024 (sista ankomstdag)

Säsong B 11.05. – 24.05., 05.09. – 27.09.2024

Säsong C 25.05. – 04.09.2024

Alla priser gäller en person.

  Säsong A Säsong B Säsong C
8 dagar – 7 nätter
Dubbelrum 12 995 kr 13 595 kr 14 495 kr
Enkelrum 16 795 kr 17 395 kr 18 295 kr
10 dagar – 9 nätter
Dubbelrum 15 795 kr 16 995 kr 18 295 kr
Enkelrum 20 695 kr 21 395 kr 23 195 kr
Transfer Grado-Salzburg
exkl cykel
2 335 kr
Extranatt i Salzburg:  
Dubbelrum 1 110 kr
Enkelrum 1 520 kr
Extranatt i Grado:  
Dubbelrum 1 110 kr
Enkelrum 1 480 kr

 

Lokal skatt tillkommer på 1-3 € per övernattning för personer fyllda 15 år. Betalas på plats.

Rabatt för barn i vuxnas rum: På förfrågan.

Hyr din cykel

8 dagar – 7 nätter
Cykel 21 växlar 1 395 kr
Cykel sport 2 260 kr
El-cykel 3 240 kr
10 dagar – 9 nätter
Cykel 21 växlar 1 530 kr
Cykel sport 2 460 kr
El-cykel 3 490 kr
Cykelhjälm Ta med egen hjälm

 

Vid cykelhyra ingår:

 • Cykelväska, enkelsidig (ej MTB) - per cykel
 • Cykeldator (ej GPS) - per cykel, på förfrågan
 • Reparationsutrustning med reservslang och cykelpump - per rum
 • Cykellås - per rum

Observera att "Cykel sport" är av unisex-modell. Ange om du istället önskar herr-modell.

Läs mer om att hyra cykel och utrustning.

Resa

Resa

Utgångspunkt

Salzburg.

Resa med bil

Åk till ditt boende i Salzburg. Där får du hjälp med långtidsparkering.

Parkeringsgarage kostar cirka 95 € per vecka.

Bor du i gamla stan kan det vara knepigt att ta sig dit med bil. Ring boendet för aktuell information och tips.

Resa med kollektivtrafik

Ta taxi eller buss från järnvägsstationen eller flygplatsen i Salzburg till ditt boende.

Så reser du med kollektivtrafik i Österrike.

Så reser du med tåg till Österrike.

Resa med flyg

Tre flygplatser är lämpliga: Salzburg som är närmast men även München och Wien.

München och Wien har dagliga direktflyg från flygplatser i Norden.

Tips! Från flygplatsen i Wien kan du ta tåg utan byte till Salzburg.

Transfer

Ta egen taxi från järnvägsstationen eller flygplatsen.
Boka prisvärd transfer till resmålet.

Återresa

Från Grado.

Det finns goda förbindelser till den näraliggande flygplatsen i Triest (22 km).

Shuttlebuss (inklusive cykel) från Grado-Villach-Salzburg varje torsdag till söndag. Anges i bokningen.

Övrigt

Övrigt

Kost

Särskild kost kan arrangeras utan extra kostnad.

Sevärdheter

Salzburg

 • Ta bergbanan till fästningen Hohensalzburg med utsikt över Salzburg
 • Promenera på Getreidegasse och se Mozarts födelsehus
 • Lek Sound of Music och Sjung do-re-mi i den världsberömda trädgården Mirabell
 • Köp original Mozartkulor hos Fürst
 • Ta Sound-of-Music-turen och besök alla kända platser i filmen
 • Drick gott öl med god mat på Stieglkeller med fantastisk utsikt över Salzburg
 • Gör det samma på Augustiner Bräu där atmosfären är helt annorlunda
 • Gå på Mozartkonsert med god middag
 • Se unika vattenspelet på slott Hellbrunn

Resan har ännu inte blivit recenserad


Inga kommentarer