• Vandra från Merano till Gardasjön
 • Hur svår är vandringen från Merano till Gardasjön
 • Vandring vingårdar slott Sydtyrolen
 • Vandring Meran Gardasee
 • Vandring vingård Meran Gardasjön
 • Sydtyrol äpplen
 • Vandring från Merano till Gardasjön
 • Merano Restaurang
 • Vandring Alto Garda Arco
 • Olivskörd vandring Riva del Garda
 • Vandring merano utsikt Gardasjön
 • Vandring Meran Riva del Garda Gardasjön
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Klicka en ruta nedan för Resfakta, Pris, m.m.

Översikt

Översikt

Vandring från Merano till Gardasjön

Upplev det bästa av två världar: tysktalande Sydtyrolen och italiensktalande Trentino.

Vandringen tar dig från Meran/Merano i italienska Alperna till Riva del Gardas medelhavscharm vid Gardasjön.

På vägen får du ett smakprov av den sagolikt vackra bergskedjan Brenta-Dolomiterna. Det kan bli resans absoluta höjdpunkt!

Dessa upplevelser väntar dig:

 • Det mångfasetterade landskapet i norra Italien med fantastisk natur, intressanta kulturupplevelser och historiens vingslag närvarande överallt
 • Burgenweg, en slottsvandring där du längs vägen får se en tät följd av slott och fästningar med unik historia, arkitektur och kulturell särprägel
 • Mängder med vin- och fruktodlingar, från Vinschgau-äpplen och prisbelönta vindruvor i norr till oliver och fikon längre söderut
 • Område med ishål, ett naturfenomen som kan orsaka istappar mitt i högsommaren
 • Idylliska byar, turkosa bergssjöar, djupa raviner, imponerande vattenfall, storslagna högplatåer och branta bergstoppar
 • Gamla kurorten Meran, rik på kultur och historia, där du kan följa i spåren efter den aktade kejsarinnan Sissi (Elisabeth) av Österrike-Ungern, som älskade staden och gjorde den till ett turistmecka under kejsartiden
 • Den oslagbara utsikten när du närmar dig Gardasjön och medelhavskänslan i Riva del Garda

Vandringen kombineras med fint boende, spännande lokal matkultur och bekväm bagagetransport.

Det går att förkorta alla etapper med hjälp av allmänna transportmedel.

Vandring från Meran till Gardasjön erbjuds i två längder:
6 dagar – 5 nätter med 4 vandringsdagar – eller
8 dagar – 7 nätter med 6 vandringsdagar

Läs om Austria Travels vandringsresor.

Läs om vandring på egen hand.

Program

Dagsprogram

DAG 1: Resa på egen hand till Meran/Merano

Ankomst till ditt boende. Informationsmaterial väntar på ditt rum. Du får karta, road book och annat som ingår i resan.

Passa på att upptäcka kurorten och kulturstaden Meran. Varför inte komma en dag tidigare och flanera i Gamla Stan med dess förtrollande Laubengassen, följa i kejsarinnan Sissis fotspår eller bada i något av de hälsofrämjande termalbaden? Den klassiska turistmetropolen har ett stort kulturutbud främst inom musik. Musikalen Chess utspelar sig i Meran.

Övernattning i Meran. Exempelboende i Kategori B: Flora Hotel & Suites, Kategori A: Hotel Pienzenau am Schlosspark Meran.

DAG 2: Meran - Nals/Nalles

I början av din vandring korsar du floden Etsch och sedan går turen längs vackra Waalwege genom äppelodlingar och andra fruktlundar tills du kommer till äppelorten Lana med sitt vackra Brandis-vattenfall. Leden fortsätter därefter över kullarna runt orten Tisens, känd för sina kastanjeodlingar, och vidare upp till den lilla kyrkan St. Christoph. Stanna gärna och ta en paus här och njut av utsikten! När du är redo att fortsätta vandrar du genom ett vackert skogsområde med fantastiska vyer över Etsch-dalen. Stigen fortsätter utför tills du kommer till dagens slutstation, den idylliska orten Nals med sina många äppel- och vingårdar.

Övernattning i Nals. Exempelboende i Kategori B: Hotel & Residence Traubenheim, Kategori A: Apparthotel Gartenresidence Nalserhof.

20 km – 5-6 timmar.
Höjdmeter: ↑ 560 m, ↓ 550 m.

Tid:
Kondition:
Teknik:

DAG 3: Nals - Kaltern/Caldaro

Dagens etapp bjuder på en fascinerande vandring längs med slott och fästningar, en så kallad Burgenweg. På vackra stigar får du uppleva ett antal borgar från olika tidsepoker, alla med sin egen karaktär och arkitektur. Höjdpunkten är den branta vandringen upp till Burg Hocheppan med en vidunderlig utsikt ända bort till Dolomiterna. Under eftermiddagen går leden genom ett område med ishål, ett naturfenomen som gör att man även under högsommaren kan hitta istappar här. Därefter passerar du det sengotiska St. Georg-tornet och otaliga vinstockar och fruktträd innan du når dagens mål, vackra Kaltern/Caldaro vid Kalterer See/Lago di Caldaro. Nu är du ungefär halvvägs på det som kallas Südtiroler Weinstrasse, som sträcker sig från Nals till Salurn.

Övernattning i Kaltern. Exempelboende i Kategori B: Hotel Masatsch, Kategori A: Hotel Thalhof Kaltern.

18 km – 5-5,5 timmar.
Höjdmeter: ↑ 710, ↓ 600 m.

Tid:
Kondition:
Teknik:

Vandringen kan göras kortare.

DAG 4: Kaltern - Coredo

Idag börjar du vandringen med att ta linbanan från år 1903 upp till Mendelpass där du kan njuta av en magnifik utsikt. Mendelpass är ett bergspass på 1.363 meters höjd som förbinder Sydtyrolen med provinsen Trentino och därmed utgör språkgränsen mellan tyskan och italienskan. Vandringen tar dig sedan över högplatån i riktning mot Nonstal genom spännande raviner och idylliska byar till den karaktäristiska 1000-åriga vallfärdskyrkan St. Romedio. Den består av ett flertal kyrkor och kapell som är byggda längs en hög klippavsats. Pausa gärna här, njut av utsikten och ta en titt i den vackra kyrkan. Fortsätt sedan förbi två små klara bergssjöar innan du når fram till Coredo. Du befinner dig nu i Trentino och kommer att märka skillnader jämfört med Sydtyrolen när det gäller språk, arkitektur och mat.

Övernattning i Coredo. Exempelboende för båda boendekategorier: Miraval Hotel

17 km – 4,5-5 timmar.
Höjdmeter: ↑ 200m, ↓ 700 m.

Tid:
Kondition:
Teknik:

DAG 5: Coredo - Molveno

En kort transfer inleder dagen och ger dig möjlighet att ta del av det imponerande landskapet runt Nonstal. Sedan vandrar du genom stillsamma skogar till en högplatå med panoramaplatsen vid det lilla kapellt San Tommaso. Du går vidare genom naturpakren Priori och över våtmarker efter en gammal insjö till Andalo och vidare till Molveno, som är dagens slutstation. Molveno ligger otroligt vackert vid foten av Brenta-Dolomiterna invid den glittrande turkosblåa Molvenosjön.

Övernattning i Molveno. Exempelboende i Kategori B: Hotel Londra, Kategori A: Alpenresort Belvedere.

15 km – 4,5-5,5 timmar.
Höjdmeter: ↑ 700 m, ↓ 400 m.

Tid:
Kondition:
Teknik:

DAG 6: Rundvandring i Brenta-Dolomiterna

Under dagens etapp gör du en vandring in i Brenta-Dolomiterna och får ett smakprov på Brenta-massivets makalösa värld. Via linbanan till Pradel (endast under sommarmånaderna, annars kort vandring) övervinner du de första höjdmetrarna och kan sedan välja någon av de fina vandringslederna i Pradel-området. Du går från Hütte till Hütte (rifugio på italienska) på runt 1.500 meters höjd. Stanna till vid en sådan där det passar dig och njut av en äkta italiensk måltid med fantastiska vyer över de omgivande bergstopparna. Notera att det i området gäller att vara noga med var man sätter fötterna och att höjdrädda bör välja en av de enklare lederna. Vandringen går sedan ner till den lilla glasklara och inbjudande bergssjön Lago di Nembia. Du tar bussen därifrån tillbaka till Molveno.

Övernattning i Molveno. Samma boende som dag 5.

Cirka 15 km – 4-5 timmar.
Höjdmeter: ↑ 390 m, ↓ 900 m.

Tid:
Kondition:
Teknik:

DAG 7: Molveno - Riva del Garda

Under veckans sista vandringsdag bär det mer utför än uppför. Dagen börjar med en transfer, sedan vandrar du längs de naturliga ängarna i Val Lomasona innan du tar dig upp till Rifugio Monte San Pietro där du bjuds på en hänförande utsikt över Gardasjön. Du får uppleva en av Italiens vackraste medeltida fästningsbyar, Canale, med slingrande gränder, portvalv och små stenmurar på vägen ner till den sagolika fästningen Castello di Tenno från 1200-talet. Genom olivlundar, fikonträdsodlingar och medelhavscypresser går du sedan de sista kilometrarna till byn Varone. Här finns ett fantastiskt vattenfall med flera grottor. Till Riva del Garda vid Gardasjöns strand kan du sedan antingen ta bussen eller vandra.

Övernattning i Riva del Garda. Exempelboende i Kategori B: Hotel Antico Borgo, Kategori A: Bellariva Hotel.

10 km – 3-4 timmar.
Höjdmeter: ↑ 400 m, ↓ 800 m.

Tid:
Kondition:
Teknik:

DAG 8: Extranatt eller avresa på egen hand

Extranatt i Riva del Garda är möjlig.

Resfakta

Resfakta

Reseperiod: 04.05. – 06.10.2024 (sista ankomstdag)

Ankomstdag: Valfri

6 eller 8 dagar med 4 eller 6 vandringsdagar.

Boka resan i god tid då den ofta blir fullbokad.

Följande ingår i Vandring från Meran till Gardasjön:

 • 5 eller 7 övernattningar i vald kategori
 • 5 eller 7 frukostbuffé
 • Lokala transfers enligt program
 • Två linbanor, Pradel-Molveno (endast under sommaren) och Mendelpass
 • Välkomst- och informationssamtal vid ankomsten
 • Karta, road book och informationsmaterial (på engelska) – per rum
 • App för navigation
 • Bagagetransport
 • Lokal servicetelefon tillgänglig alla dagar

Austria Travels service ingår:

 • Tips inför din resa
 • Tips om vandring
 • Tips om orientering
 • GPX-tracks för GPS-navigation
 • Tips om användning av GPX-tracks för GPS
 • Utrustningslista för vandring
 • Austria Travels servicetelefon tillgänglig 24/7

Reseinformation inklusive tips, GPX-tracks och utrustningslista får du efter att slutbetalning skett men senast 14 dagar före ankomstdagen..

Tillval:

 • Halvpension med flerrätters middagar, dock ej i Riva del Garda. Ibland med voucher på restaurang utanför boendet. Endast vid boende i hotell 3***.
 • Transfer: Riva del Garda till Kaltern/Caldaro och Meran
 • Extranätter

Boende

Boende på hotell
Kategori B: boende på trevliga 3-stjärniga hotell, en natt på 4-stjärnigt hotell. Du bor i dubbelrum med TV och badrum, oftast med egen balkong. Pool finns på flera av hotellen.

Kategori A: boende på fina 4-stjärniga hotell. Du bor i dubbelrum med TV och badrum, oftast med egen balkong. Pool finns på alla hotell.

Bagagetransport ingår
Ditt bagage transporteras till nästa boende. Ta bara med det du behöver för dagens etapp.

Lägg till extra dagar
Vill du stanna längre? Inget problem: Lägg till en eller flera extra nätter på valfri ort.

Måltider

Mysiga matställen
Du kommer till värdshus, Hüttor och fäbodar där du kan äta god husmanskost och lokala specialiteter. Reservation för öppettider.

Middag
Det finns gott om restauranger. Du kan äta middag på hotellet eller i restauranger på orten där du övernattar.

På de 4-stjärniga hotellen är maten som erbjuds av mycket hög kvalitet.

Vandringen

Program för 6-dagarsresan:
Dag 1: Ankomst till Kaltern/Kalterer See
Dag 2: Vandring Kaltern/Kalterer See – Coredo
Dag 3: Vandring Coredo – Molveno
Dag 4: Rundvandring i Brenta-Dolomiterna
Dag 5: Vandring Molveno – Riva del Garda
Dag 6: Avresa från Riva del Garda eller extranatt

Underlag
Vandringen går huvudsakligen på stigar och grus- och skogsvägar. Nära samhällen även på asfalterade gator.

Enkla och medelsvåra dagsturer
Dagsturerna är korta eller medellånga och inte tekniskt svåra. Branta avsnitt kan förekomma och upplevas ansträngande.

Vid två tillfällen tar du linbana uppför berget (ingår), vilket sparar ansträngning och tid. Dagsetapperna kan förkortas med hjälp av buss, men även förlängas om så önskas.

Några branta och utsatta avsnitt förekommer. De är vanligen säkrade med stålvajrar eller liknande.

Tempo
Startar du i tid på morgonen kan du gå i egen takt. Ta dig tid att njuta av den vackra omgivningen. Räkna med 6 timmars vandring per dag. Med längre pauser eller vid långsamt tempo kan det ta längre tid.

För dig med medelgod kondition
Passar för vuxna i alla åldrar och familjer med större barn förutsatt personlig förmåga och kondition.

Turen kan genomföras i alla väder

Under etappen i Brenta-Dolomiterna krävs torrt underlag och hyfsad sikt för att vandringen ska kunna genomföras. Vid dåligt väder erbjuds en alternativ rutt. I övrigt är turen inte känslig för dåligt väder.

Utrustning

Rekommenderad utrustning
Vi rekommenderar lätta vandringskängor och stavar. Du behöver skydd mot sol, värme, regn, vind och kyla. Det betyder till exempel keps, solglasögon, regnkläder, varm tröja och liknande.

Övrigt

Lämplig för äldre barn
Turen är lämplig för barn över cirka 13 år med passande förmåga och inställning.

Ta med hund
Du kan ta med 1-2 hundar. En extrakostnad på cirka 20 € per hund och natt brukar tillkomma och betalas på plats.

Läs om att resa och vandra med hund.

Karta

Karta Vandra från Merano till Gardasjön

Pris

Pris

Alla priser gäller en person.

Säsong A 04.05. – 19.05., 23.09. – 06.10.2024 (sista ankomstdag)

Säsong B 20.05. – 09.06., 02.09. – 22.09.2024

Säsong C 10.06. – 01.09.2024

Vandra från Meran till Gardasjön 6 dagar – 5 nätter:

  Säsong A Säsong B Säsong C
Kat B Hotell 3***
Dubbelrum 9 495 kr 10 595 kr 11 295 kr
Enkelrum 12 095 kr 13 195 kr 13 895 kr
Halvpension 1 850 kr
Kat A Hotell 4****
Dubbelrum 11 995 kr 13 795 kr 15 195 kr
Enkelrum 15 595 kr 17 395 kr 18 795 kr

 

Vandra från Meran till Gardasjön 8 dagar – 7 nätter:

  Säsong A Säsong B Säsong C
Kat B Hotell 3***
Dubbelrum 11 895 kr 12 995 kr 13 995 kr
Enkelrum 15 295 kr 16 495 kr 17 495 kr
Halvpension 2 595 kr
Kat A Hotell 4****
Dubbelrum 15 495 kr 17 695 kr 19 395 kr
Enkelrum 20 195 kr 22 495 kr 24 195 kr

 

Extranätter och transfer:

Extranätter erbjuds i alla orter och i alla boendekategorier.

Transfer ebjuds från Riva del Garda till Kaltern/Caldaro och till Meran.

Extranätter På förfrågan
Transfer 1 000 kr

 

Lokal skatt tillkommer på 1-3 € per övernattning för personer fyllda 15 år. Betalas på plats.

Rabatt för barn i vuxnas rum: På förfrågan.

Resa

Resa

Utgångspunkt

Meran/Merano i Sydtyrolen i Italien.

Resa med bil

Åk till ditt boende. Där finns betalparkering i närheten, cirka 50-80 € per vecka. Betalas på plats. Reservering är inte möjlig.

Resa med kollektivtrafik

München – Meran 270 km, 5 h med 1 byte.

Innsbruck – Meran 110 km, 2,5 h direkt.

Milano – Meran 300 km, 4,5 h med 1 byte.

Venedig – Meran 295 km, 4,5 h med 1 byte.

Gå, ta kollektivtrafik eller taxi till ditt boende.

Så reser du med kollektivtrafik i Sydtyrolen i Italien.

Så reser du med tåg till Alperna.

Resa med flyg

Flera flygplatser är möjliga, exempelvis Innsbruck, Verona, Bergamo (Milano), München och Venedig.

Från framför allt Innsbruck, München och Verona finns goda förbindelser med kollektivtrafik.

München har flera dagliga direktflyg från flygplatser i Norden, men något längre transfertider.

Återresa

Från Riva del Garda. Liknande möjligheter som vid ankomsten.

Övrigt

Övrigt

Kost

Särskild kost kan arrangeras utan extra kostnad.

 • Väldigt fin vandring

  AvCreated Anders (2023-09-14, 13:35)

  Dina synpunkter och förslag (publiceras ej):
  Din ort: Stockholm

  Det var en väldigt fin vandring och förutom en upphämtning som blev försenad så funkade allt verkligen klockrent. Väskorna stod alltid och väntade på oss när vi kom fram till hotellet liksom att alla hotellbokningar funkade och de var väl insatta i vad som gällde för oss. Vi åker gärna med Austria Travel igen.

 • Fantastiskt!

  AvCreated Pernilla (2022-06-11, 16:47)

  Dina synpunkter och förslag (publiceras ej):
  Din ort: Varberg

  Fantastic! Everything worked out - our hotels with half board, luggage transport, the information we needed was all in our ”day-by-day” description…….so much beauty to see everyday! We’ll be back as son as possible but on another of your routes! Thanks! P&P from Sweden


Inga kommentarer