• Molveno Molvenosjön
 • Hur svår är vandringen från Merano till Gardasjön
 • Vandring vingårdar slott Sydtyrolen
 • Vandring Meran Gardasee
 • Vandring vingård Meran Gardasjön
 • Sydtyrol äpplen
 • Vandring i Sydtyrole
 • Merano Restaurang
 • Vandring Alto Garda Arco
 • Olivskörd vandring Riva del Garda
 • Vandring utsikt Gardasjön
 • Vandring Meran Riva del Garda
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Översikt

Översikt

Vandring från Meran-Merano till Gardasjön

Upplev det bästa av två världar: tysktalande Sydtyrolen och italiensktalande Trentino.

Vandringen tar dig från Meran/Merano i italienska Alperna till Riva del Gardas medelhavscharm vid Gardasjön.

På vägen får du ett smakprov av den sagolikt vackra bergskedjan Brenta-Dolomiterna. Det kan bli resans absoluta höjdpunkt!

Dessa upplevelser väntar dig:

 • Det mångfasetterade landskapet i norra Italien med fantastisk natur, intressanta kulturupplevelser och historiens vingslag närvarande överallt
 • Burgenweg, en slottsvandring där du längs vägen får se en tät följd av slott och fästningar med unik historia, arkitektur och kulturell särprägel
 • Mängder med vin- och fruktodlingar, från Vinschgau-äpplen och prisbelönta vindruvor i norr till oliver och fikon längre söderut
 • Område med ishål, ett naturfenomen som kan orsaka istappar mitt i högsommaren
 • Idylliska byar, turkosa bergssjöar, djupa raviner, imponerande vattenfall, storslagna högplatåer och branta bergstoppar
 • Gamla kurorten Meran, rik på kultur och historia, där du kan följa i spåren efter den aktade kejsarinnan Sissi (Elisabeth) av Österrike-Ungern, som älskade staden och gjorde den till ett turistmecka under kejsartiden
 • Den oslagbara utsikten när du närmar dig Gardasjön och medelhavskänslan i Riva del Garda

Vandringen kombineras med fint boende, spännande lokal matkultur och bekväm bagagetransport.

Det går att förkorta alla etapper med hjälp av allmänna transportmedel.

Läs om Austria Travels vandringsresor.

Läs om vandring på egen hand.

Program

Dagsprogram

DAG 1: Resa på egen hand till Meran/Merano

Ankomst till ditt boende. Informationsmaterial väntar på ditt rum. Du får karta, road book och annat som ingår i resan.

Passa på att upptäcka kurorten och kulturstaden Meran. Varför inte komma en dag tidigare och flanera i Gamla Stan med dess förtrollande Laubengassen, följa i kejsarinnan Sissis fotspår eller bada i något av de hälsofrämjande termalbaden? Den klassiska turistmetropolen har ett stort kulturutbud främst inom musik. Musikalen Chess utspelar sig i Meran.

Övernattning i Meran. Exempelboende i Kategori B: Flora Hotel & Suites, KategoriA: Hotel Pienzenau am Schlosspark Meran.

DAG 2: Meran - Nals/Nalles

I början av din vandring korsar du floden Etsch och sedan går turen längs vackra Waalwege genom äppelodlingar och andra fruktlundar tills du kommer till äppelorten Lana med sitt vackra Brandis-vattenfall. Leden fortsätter därefter över kullarna runt orten Tisens, känd för sina kastanjeodlingar, och vidare upp till den lilla kyrkan St. Christoph. Stanna gärna och ta en paus här och njut av utsikten! När du är redo att fortsätta vandrar du genom ett vackert skogsområde med fantastiska vyer över Etsch-dalen. Stigen fortsätter utför tills du kommer till dagens slutstation, den idylliska orten Nals med sina många äppel- och vingårdar.

Övernattning i Nals. Exempelboende i Kategori B: Hotel & Residence Traubenheim, Kategori A: Apparthotel Gartenresidence Nalserhof.

20 km – 5-6 timmar.
Höjdmeter: ↑ 560 m, ↓ 550 m.

Tid:
Kondition:
Teknik:

DAG 3: Nals - Kaltern/Caldaro

Dagens etapp bjuder på en fascinerande vandring längs med slott och fästningar, en så kallad Burgenweg. På vackra stigar får du uppleva ett antal borgar från olika tidsepoker, alla med sin egen karaktär och arkitektur. Höjdpunkten är den branta vandringen upp till Burg Hocheppan med en vidunderlig utsikt ända bort till Dolomiterna. Under eftermiddagen går leden genom ett område med ishål, ett naturfenomen som gör att man även under högsommaren kan hitta istappar här. Därefter passerar du det sengotiska St. Georg-tornet och otaliga vinstockar och fruktträd innan du når dagens mål, vackra Kaltern/Caldaro vid Kalterer See/Lago di Caldaro. Nu är du ungefär halvvägs på det som kallas Südtiroler Weinstrasse, som sträcker sig från Nals till Salurn.

Övernattning i Kaltern. Exempelboende i Kategori B: Hotel Masatsch, Kategori A: Hotel Thalhof Kaltern.

18 km – 5-5,5 timmar.
Höjdmeter: ↑ 710, ↓ 600 m.

Tid:
Kondition:
Teknik:

Vandringen kan göras kortare.

DAG 4: Kaltern - Coredo

Idag börjar du vandringen med att ta linbanan från år 1903 upp till Mendelpass där du kan njuta av en magnifik utsikt. Mendelpass är ett bergspass på 1.363 meters höjd som förbinder Sydtyrolen med provinsen Trentino och därmed utgör språkgränsen mellan tyskan och italienskan. Vandringen tar dig sedan över högplatån i riktning mot Nonstal genom spännande raviner och idylliska byar till den karaktäristiska 1000-åriga vallfärdskyrkan St. Romedio. Den består av ett flertal kyrkor och kapell som är byggda längs en hög klippavsats. Pausa gärna här, njut av utsikten och ta en titt i den vackra kyrkan. Fortsätt sedan förbi två små klara bergssjöar innan du når fram till Coredo. Du befinner dig nu i Trentino och kommer att märka skillnader jämfört med Sydtyrolen när det gäller språk, arkitektur och mat.

Övernattning i Coredo. Exempelboende för båda boendekategorier: Miraval Hotel

17 km – 4,5-5 timmar.
Höjdmeter: ↑ 200m, ↓ 700 m.

Tid:
Kondition:
Teknik:

DAG 5: Coredo - Molveno

En kort transfer inleder dagen och ger dig möjlighet att ta del av det imponerande landskapet runt Nonstal. Sedan vandrar du mestadels uppför, ibland ganska brant, längs Jakobsleden genom olika skogsområden mot Paganellas högplatå tills du når Cavedago med dess berömda och unika trevalvsbro, Ponte Forego. Den understa bron är från 1200-talet och sedan har två broar byggts ovanpå den föregående i takt med att behoven har vuxit. Fascinerande! Här har du också en fantastisk utsikt. Därefter tar du dig genom våtmarkerna efter en gammal insjö till Andalo och vidare till Molveno, som är dagens slutstation. Molveno ligger otroligt vackert vid foten av Brenta-Dolomiterna invid den glittrande turkosblåa Molvenosjön.

Övernattning i Molveno. Exempelboende i Kategori B: Hotel Londra, Kategori A: Alpenresort Belvedere.

15 km – 4,5-5,5 timmar.
Höjdmeter: ↑ 700 m, ↓ 400 m.

Tid:
Kondition:
Teknik:

DAG 6: Rundvandring i Brenta-Dolomiterna

Under dagens etapp gör du en vandring in i Brenta-Dolomiterna och får ett smakprov på Brenta-massivets makalösa värld. Via linbanan till Pradel (endast under sommarmånaderna, annars kort vandring) övervinner du de första höjdmetrarna och kan sedan välja någon av de fina vandringslederna i Pradel-området. Du går från Hütte till Hütte (rifugio på italienska) på runt 1.500 meters höjd. Stanna till vid en sådan där det passar dig och njut av en äkta italiensk måltid med fantastiska vyer över de omgivande bergstopparna. Notera att det i området gäller att vara noga med var man sätter fötterna och att höjdrädda bör välja en av de enklare lederna. Vandringen går sedan ner till den lilla glasklara och inbjudande bergssjön Lago di Nembia. Du tar bussen därifrån tillbaka till Molveno.

Övernattning i Molveno. Samma boende som dag 5.

Cirka 15 km – 4-5 timmar.
Höjdmeter: ↑ 390 m, ↓ 900 m.

Tid:
Kondition:
Teknik:

DAG 7: Molveno - Riva del Garda

Under veckans sista vandringsdag bär det mer utför än uppför. Dagen börjar med en transfer, sedan vandrar du längs de naturliga ängarna i Val Lomasona innan du tar dig upp till Rifugio Monte San Pietro där du bjuds på en hänförande utsikt över Gardasjön. Du får uppleva en av Italiens vackraste medeltida fästningsbyar, Canale, med slingrande gränder, portvalv och små stenmurar på vägen ner till den sagolika fästningen Castello di Tenno från 1200-talet. Genom olivlundar, fikonträdsodlingar och medelhavscypresser går du sedan de sista kilometrarna till byn Varone. Här finns ett fantastiskt vattenfall med flera grottor. Till Riva del Garda vid Gardasjöns strand kan du sedan antingen ta bussen eller vandra.

Övernattning i Riva del Garda. Exempelboende i Kategori B: Hotel Antico Borgo, Kategori A: Bellariva Hotel.

10 km – 3-4 timmar.
Höjdmeter: ↑ 400 m, ↓ 800 m.

Tid:
Kondition:
Teknik:

DAG 8: Extranatt eller avresa på egen hand

Extranatt i Riva del Garda är möjlig.

Resfakta

Resfakta

Reseperiod: 08.05. – 09.10.2021 (sista ankomstdag)

Ankomstdag: Valfri, utom fredagar

8 dagar, varav 6 vandringsdagar.

Följande ingår i Vandring från Meran till Gardasjön:

 • 7 övernattningar
 • 7 frukostbufféer
 • Lokala transfers enligt program
 • Två linbanor, Pradel-Molveno (endast under sommaren) och Mendelpass
 • Karta, road book och informationsmaterial (på engelska) – per rum
 • Bagagetransport
 • Lokal servicetelefon tillgänglig alla dagar

Austria Travels service ingår:

 • Tips inför din resa
 • Tips om vandring
 • Tips om orientering
 • GPX-tracks för GPS-navigation
 • Tips om användning av GPX-tracks för GPS
 • Utrustningslista för vandring
 • Austria Travels servicetelefon tillgänglig 24/7

Tips, GPX-tracks och utrustningslista får du efter att slutbetalning skett men senast 14 dagar före ankomstdagen..

Boende

Boende på hotell
Kategori B: boende på trevliga 3-stjärniga hotell, en natt på 4-stjärnigt hotell. Du bor i dubbelrum med TV och badrum, oftast med egen balkong. Pool finns på flera av hotellen.

Kategori A: boende på fina 4-stjärniga hotell. Du bor i dubbelrum med TV och badrum, oftast med egen balkong. Pool finns på alla hotell.

Bagagetransport ingår
Ditt bagage transporteras till nästa boende. Ta bara med det du behöver för dagens etapp.

Lägg till extra dagar
Vill du stanna längre? Inget problem: Lägg till en eller flera extra nätter på valfri ort.

Måltider

Mysiga matställen
Du kommer till värdshus, Hüttor och fäbodar där du kan äta god husmanskost och lokala specialiteter. Reservation för öppettider.

Middag
Det finns gott om restauranger. Du kan äta middag på hotellet eller i restauranger på orten där du övernattar.

På de 4-stjärniga hotellen är maten som erbjuds av mycket hög kvalitet.

Vandringen

Underlag
Vandringen går på stigar, delvis även på grus- och skogsvägar. Nära samhällen kan vandringen även gå på asfalterade gator.

Enkla och medelsvåra dagsturer
Dagsturerna är korta eller medellånga och inte tekniskt svåra. Branta avsnitt kan förekomma och upplevas ansträngande.

Vid två tillfällen tar du linbana uppför berget (ingår), vilket sparar ansträngning och tid. Dagsetapperna kan förkortas med hjälp av buss, men även förlängas om så önskas.

Några branta och utsatta avsnitt förekommer. De är vanligen säkrade med stålvajrar eller liknande.

Tempo
Startar du i tid på morgonen kan du gå i egen takt. Ta dig tid att njuta av den vackra omgivningen. Räkna med 6 timmars vandring per dag. Med längre pauser eller vid långsamt tempo kan det ta längre tid.

För dig med god kondition
För vuxna med passande förmåga och kondition. Utmaningen ligger huvudsakligen i konditionskrävande höjdskillnader.

Turen kan genomföras i alla väder

Under etappen i Brenta-Dolomiterna krävs torrt underlag och hyfsad sikt för att vandringen ska kunna genomföras. Vid dåligt väder erbjuds en alternativ rutt. I övrigt är turen inte känslig för dåligt väder.

Utrustning

Rekommenderad utrustning
Vi rekommenderar lätta vandringskängor och stavar. Du behöver skydd mot sol, värme, regn, vind och kyla. Det betyder till exempel keps, solglasögon, regnkläder, varm tröja och liknande.

Övrigt

Lämplig för äldre barn
Turen är lämplig för barn över cirka 13 år med passande förmåga och inställning.

Ta med hund
Du kan ta med 1-2 hundar. En extrakostnad på cirka 10-15 € per hund och natt brukar tillkomma och betalas på plats.

Läs mer om vandring med hund.

Karta vandring Merano Gardasjön

 

 

Pris

Pris

Alla priser gäller en person.

Säsong A 08.05. – 23.05., 27.09. – 09.10.2021 (sista ankomstdag)

Säsong B 24.05. – 13.06., 06.09. – 26.09.2021

Säsong C 14.06. – 05.09.2021

Ankomstdagen avgör vilken säsong som gäller.

  Säsong A Säsong B Säsong C
Kat B Hotell 3***
Dubbelrum 7 995 kr 8 795 kr 9 495 kr
Enkelrum 9 895 kr 10 695 kr 11 395 kr
Extranatt Riva del Garda – dubbelrum 860 kr 860 kr 1 060 kr
Extranatt Riva del Garda – enkelrum 1 150 kr 1 150 kr 1 350 kr
Extranatt Merano – dubbelrum 960 kr
Extranatt Merano – enkelrum 1 150 kr
Halvpension 1 695 kr
Kat A Hotell 4****
Dubbelrum 10 695 kr 11 595 kr 12 395 kr
Enkelrum 13 195 kr 13 995 kr 14 795 kr
Extranatt På förfrågan

 

Lokal skatt tillkommer på 1-3 € per övernattning för personer fyllda 15 år. Betalas på plats.

Rabatt för barn i vuxnas rum: På förfrågan

Resa

Resa

Utgångspunkt

Meran/Merano i Sydtyrolen i Italien.

Resa med bil

Åk till ditt boende. Där finns gratis parkering (begränsat antal platser).

Resa med kollektivtrafik

Innsbruck – Meran 110 km, 2,5 h direkt.

Milano – Meran 300 km, 4,5 h med 1 byte.

Venedig – Meran 295 km, 4,5 h med 1 byte.

Verona – Meran 180 km, 3 h med 1 byte.

Gå, ta kollektivtrafik eller taxi till ditt boende.

Så reser du med kollektivtrafik i Österrike.

Så reser du med tåg till Österrike.

Gäller vanligen även för resor till norra Italien.

Resa med flyg

Flera flygplatser är möjliga, exempelvis Innsbruck, Bergamo (Milano), Verona och Venedig.

Från framför allt Innsbruck och Verona finns goda förbindelser med kollektivtrafik, se ovan.

München och Zürich har dagliga direktflyg från flygplatser i Norden, men något längre transfertider.

Återresa

Från Riva del Garda. Ungefär samma möjligheter som vid ankomsten, men med följande kollektivresetider:

Riva del Garda – Innsbruck 220 km, 4,5 h med 1 byte.

Riva del Garda – Milano 165 km, 3,75 h med 1 byte.

Riva del Garda – Venedig 200 km, 3,75 h med 1 byte.

Riva del Garda – Verona 85 km, 2,25 h med 1 byte.

Övrigt

Övrigt

Kost

Önskar du särskild kost (för allergier, vegan, vegetarisk) så kan det arrangeras utan extra kostnad.

Resan har ännu inte blivit recenserad