Blommor i Österrike och Alperna

Almabtrieb Saalfelden Leogang Semester i Österrike
Blomstersmyckade kor vid Almabtrieb © Saalfelden Leogang Touristik GmbH

I hjärtat av Europa ligger Alperna. Bergskedjan är 1.200 km lång, med flera toppar som är mer än 4.000 meter höga.

Medelhavsklimatet i söder och det tempererade klimatet i norr påverkar växtligheten. Även Alpernas utformning med höga berg och djupa dalar har stor betydelse.

På lägre höjder finns gräsmarker och skogar, men snart blir träden färre allt eftersom bergen blir högre. Skogarna övergår i alpina gräsmarker och hedar med växtlighet som anpassar sig till allt svårare förhållanden.

Vilka växter som förekommer varierar i stor utsträckning, eftersom höjdskillnaderna bidrar till olika förhållanden för växterna. En sydsluttning som skyddar eller en smal bergskam ger olika förutsättningar – mikroklimat – för växterna.

På din vandringsresa i Alperna kommer du att se många av de växter du hittar här hemma, som smörblomma, blåklocka eller slåttergubbe. Ibland ser det ut som om dessa växter har extra intensiva färger när de förekommer i Alperna.

Men det finns också växter som anpassat sig på andra sätt. Då ser du växter som kryper ihop i platta kuddar, täta mattor eller som rosetter utmed marken eller växter med formen av ett tefat eller hår för att behålla värmen.

Slåttergubbe

Arnika - Slåttergubbe
Slåttergubbe – Arnika

Slåttergubbe  (sv), Arnika/Berg-Wohlverlei (ty) (Arnica montana)
Det här är en flerårig, ganska vanlig växt som vi hittade när vi vandrade över gräsmarkerna eller genom skogen. Den växer också i vägrenar. Slåttergubben finns i stora delar av Europa. I Alperna blommar den perioden juni till augusti och kan hittas på 200 m upp till 2.900 m höjd. Växten blir 20-60 cm hög och blommar med guloranga blommor.

Den här växten är också känd som en läkeväxt, men är giftig! Man använder sig både av blomman och av roten. Den eteriska olja som fås fram anses bland annat vara antiseptisk och används i första hand för utvärtes bruk.

Smörboll

Smörboll - Trollblume
Smörboll – Trollblume

Smörboll (sv), Trollblume (ty) (Trollius europaeus)
När vi vandrade i lite fuktigare områden såg vi smörbollar, som tillhör ranunkelväxterna. Den här blomman växer också i större delen av Europa. Smörbollen är en flerårig ört som kan bli upp till 70 cm höga. I alperna blommar den i perioden maj till augusti och hittas på 900 m upp till 2.500 m höjd.

Växten är giftig. Smörbollar liknar blommorna i släktet smörblommor som vi också såg mängder av.

Blåklocka

Blåklocka - Glockenblume
Blåklocka – Glockenblume

Blåklockan (sv), Glockenblume (ty)
Här hemma ser vi hela tiden blåklockor när vi är ute och går och då är det oftast den som beskrivs som ”liten blåklocka” (Campanula rotundifolia). Den blåklocka vi såg under vandringarna var i stället Scheuchzers Glockenblume (Campanula scheuchzeri) och det första vi lade märke till var att färgen var mer intensiv och att blomman var lägre, 3-15 cm hög. I juni till september blommar blåklockan upp till 3.000 meters höjd.

Edelweiss

Edelweiss i Österrike
Edelweiss

Foto: Edelweiss vid berget Grossvenediger (3.662 m) © Islitzer.at

Edelweiss (Leontopodium alpinum)
En blomma många av oss letade efter var naturligtvis Edelweiss. Den är Schweiz nationalblomma, men blomman växer i både Alperna och Pyrenéerna. Edelweiss blommar i juli-augusti och trivs på höga höjder (1.700-2.900 m). Den är fridlyst i hela Europa.

Vet du om att du kan odla Edelweiss i din trädgård? Antingen i kruka eller direkt i marken.

Alpklematis

Alpklematis Alpen-Waldrebe Semester i Österrike
Alpklematis – Alpen-Waldrebe

Alpklematis (sv), Alpenwaldrebe/Alpenrebe (ty) (Clematis alpina)
Under en vandring genom ett skogsparti hittade vi plötsligt en klematis med små vackra blommor. Alpklematisen blommar i perioden maj-juli och hittas i skogspartier på 1.000-1.400 meters höjd. När den växer fritt så blir den 2-4 meter hög. Det är den enda lianen i Alperna. Den är också giftig.

Alpsippa och mosippa

Alpsippa Alpen-Kuhschelle Bad Gastein Semester i Österrike
Alpsippa – Alpen-Kuhschelle

Foto: Alpsippa vid Bad Gastein © Tore Vefferstad

Alpsippa (sv), Alpen-Kuhschelle (ty) (Pulsatilla Alpina)
Mosippa (sv), Frühlings-Kuhschelle (ty) (Pulsatilla Vernalis)
Vi såg fröställningar av en växt som troligtvis var en Pulsatilla Alpina eller en Pulsatilla Vernalis. Pulsatilla alpina som på svenska kallas Alpsippa är 25-30 cm hög och har håriga blomknoppar som blommar i maj-juni. Pulsatilla vernalis,

Mosippa på svenska (på tyska Frühlings-Kuhschelle) är en lägre växt på 5-20 cm som blommar i perioden maj-juli. Den kan man hitta på upp till 3.500 meters höjd i stenig terräng.

Alpgentiana

Alpgentiana Stengelloser Enzian
Alpgentiana – Stengelloser Enzian

Alpgentiana (sv), Stengelloser Enzian (ty) (Gentiana acaulis)
Vi lyckades få syn på en Gentiana när vi gick en kamvandring, och kanske var det en Gentiana acaulis, på svenska Alpgentiana, på tyska Stengelloser Enzian.  Den blommar intensivt blå i maj-augusti på 800-3.100 meters höjd. Växten är bara 5-10 cm hög. Det latinska ordet acaulis betyder ”med kort stam”.

Purpurbräcka

Purpurbräcka - Roter Steinbrech - på toppen Rotbachlspitze 2013 © Austria Travel - Rusner
Purpurbräcka – Roter Steinbrech – på toppen Rotbachlspitze 2013 © Austria Travel – Rusner

Purpurbräcka (sv), Roter Steinbrech (ty) (Saxifraga oppositifolia)
När vi vandrade utmed en bergvägg där det var lite fuktigt fick vi syn på en vacker rosa blomma som växte tätt inpå berget i en kudde av gröna blad. Det var Purpurbräckan som blir 2-5 cm hög och blommar i mars-juli och hittas på 1.700-3.500 meters höjd.

Utmed soliga bergssluttningar blommade vackra buskar med rosa blommor. Det var rhododendron och kanske fick vi möjlighet att se båda dessa vanligt förekommande sorter! Rhododendron är här precis som hos oss en vintergrön buske.

Hårig alpros

Hårig alpros - behaarte Alpenrose Semester i Österrike
Hårig alpros – behaarte Alpenrose

Alpros (sv), Rostblättrige Alpenrose (ty) (Rhododendron ferrugineum)
I maj-aug blommar busken som blir 50-150 cm hög med trattliknande blommor. Den finns på höjder från 1500-2400 m.

Hårig alpros (sv), Behaarte/bewimperte Alpenrose (ty) (Rhododendron Hirsutum)
I samma period, dvs. maj-augusti blommar också den håriga alprosen. Den blir inte fullt så hög (50-120 cm) men förekommer på också på höjder upp till 2.400 meter.

Anneli Schwarz hjälpte oss med detta inlägg om blommor i Alperna. Tack Anneli!

Källor:

Natura 2000 i den alpina regionen
Wikipedia
Jaitner, C.1993.Alpenblumen. 3 uppl. Kompass Naturführer. Innsbruck. Fleischmann & Mair GmbH, Innsbruck/Rum.

 

Inga kommentarer